Pentru medicamentele pe bază de prescripție din retail și spital, numărul de zile de tratament a crescut cu 4,1%, fără a lua în calcul medicamentele aferente programelor cost-volum-rezultat (CVR) și cost-volum (CV). Catena a apărut ca brand în anul 1999, odată cu preluarea de către Fildas Trading a pachetului majoritar de acțiuni al companiei Argesfarm. Pornind de la 30 de unități, Catena a ajuns în 2012 cea mai mare rețea de farmacii din România, se arată pe site-ul companiei, în care lucrează la ora actuală peste 6.000 de oameni. În prezent, din lanțul farmaceutic fac parte peste 900 de unități.

farmaceutice România

Industria farmaceutică din România, mai profitabilă ca niciodată

  • Acționariatul companiei românești este format din Fildas Trading SRL din Pitești (99,49%).
  • Pe segmente, în farmaciile publice, rata de creștere în volum a fost de -3,1% pentru Rx și de -4,7% pentru produsele OTC (medicamente și suplimente nutriționale).
  • Veniturile anuale generate sunt de peste 755 miliarde de euro și profituri de 167,2 miliarde de euro.
  • Pe segmente, rata de creștere în volum a fost de -2,4% pentru Rx în farmacii și de -3,7% pentru produsele OTC (medicamente și suplimente nutriționale).

Grupul este format din Dr. Max SRL și fosta Gedeon Richter și a realizat afaceri de 3,3 miliarde de lei în 2022. Blogul de news al platformei de news Termene.ro a realizat, ținând cont de datele companiilor raportate la Ministerul de Finanțe, a realizat un top al companiilor de distrucție și vânzare (a lanțurilor de farmacii) din România. Vă invităm să vedeţi mai jos care sunt cei mai mari producători pharma de pe piața românească, evaluați în baza cifrelor oficial raportate către Ministerul Finanțelor și informațiilor făcute publice de companii.

Înființată în 1921, fabrica a fost achiziționată în anul 2015 de Sun Pharma, o multinațională farmaceutică din India, ce are sediul central în Mumbai. Sun Pharma este una dintre cele mai mari companii de medicamente generice din lume. Menține un ritm ascendent al cifrei de afaceri, raportând, pentru 2018, aproape 159 de milioane de lei, în timp ce în 2019, producătorul mureşean a înregistrat 185 de milioane de lei.

farmaceutice România

Medicamentele aferente contractelor cost-volum din retail au crescut semnificativ (+18,2%), în timp ce cele aferente contractelor cost-volum-rezultat au scăzut cu 65,5%. Și celelalte medicamente pe bază de prescripție din farmaciile de retail au înregistrat un avans de 15,9% față de trimestrul 2 din 2023. Este singura din top 5 care a avut o scădere anuală de -12,7% (afaceri de 341 milioane de lei și rezultat net de 26 milioane de lei). Această companie a înregistrat afaceri de 216 milioane de lei și rezultat net de 54 milioane de lei. Tri Farm SRL din Ploiești A raportat o cifră de afaceri de 205 de milioane de lei în 2022 și un profit de 4,2 milioane de lei.

În urmă cu doi ani, industria farmaceutică europeană a investit 47 de miliarde de euro în cercetare și dezvoltare. Europa încearcă astfel să recupereze decalajul față de Statele Unite, care au dominat piața în ultimele două decenii. În aceste condiții este explicabil de ce deficitul comercial de pe piața farma autohtonă se menține la un nivel ridicat. În primele patru luni din 2024, potrivit datelor INS, importurile de medicamente totalizaseră 2 miliarde de euro.

Însă, din datele raportate de firmele care fac afaceri sub codul CAEN 4773 „Comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate”, reiese că cifra totală a afacerilor a fost de 28,2 miliarde de lei în anul 2022. Reamintim că pentru anul 2023, bilanțurile fiscale ale companiilor nu au fost încă făcute publice. 6,4 miliarde de euro este cifra de afaceri a celor 3.688 de firme care au înregistrat acest cod CAEN. 2,98 miliarde lei, piața de medicamente Rx fără contract, din farmacii, a crescut față de perioada de referință cu 20,4%, la valoarea de 15,99 miliarde lei. În trimestrul , volumul total al medicamentelor eliberate către pacienți s-a ridicat la 180,1 milioane cutii, cu 2,8% mai puțin față de trimestrul 1 din 2023. Evoluția a fost generată atât de scăderea canalului de retail (-2,9%) cât și de spital care a scăzut ușor (-0,2%).

Angelini Pharmaceuticals România

Astfel, a ajuns la cel mai mare nivel din istorie (3,2 miliarde de lei), arată aceeași Steplex sursă. Sectorul farmaceutic din România aduna, în 2019, o cifră de afaceri de 17,8 miliarde lei, arătau datele unui studiu realizat de compania de cercetare Cegedim în anul 2022. Evaluarea era calculată după valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienți prin farmacii și spitale. Terapia SA conduce topul celor mai mari companii producătoare de medicamente din România, cu o cifră de afaceri de 730 de milioane de lei în 2018 și cu un profit net de 146 de milioane de lei. Anul 2019 a adus companiei o creștere atât a cifrei de afaceri – 736 de milioane de lei -, cât și a profitului – 149 de milioane de lei –  aflându-se în al nouălea an de creștere consecutivă.

farmaceutice România

Totodată, în Contractul colectiv de muncă (CCM) 2020 – 2022 au fost incluse rezultatele negocierilor între Sindicatul Liber Independent Antibiotice și patronat. În contract au fost adăugate prevederi privind condițiile de muncă, protejarea sănătății la locul de muncă, salarizarea, timpul de muncă și de odihnă, beneficii, facilități și formarea profesională continuă. În același timp, din doi în doi ani, este realizat un studiu privind climatul organizațional.

Biofarm este cel mai important producător român de capsule gelatinoase moi și totodată unul dintre cei mai mari fabricanți de comprimate și drajeuri din România, se arată pe site-ul companiei. O parte din producție este exportată țări precum Albania, Azerbaidjan, Georgia, Irak, Kîrgîzstan, Ungaria și Republica Moldova. Un alt producător de medicamente important din România este Terapia SA, ce face parte din grupul Sun Pharma. Aflată în Cluj-Napoca, fabrica Terapia SA este una dintre cele mai vechi unități de producție de medicamente din țară.

farmaceutice România

Compania deține un portofoliu de produse extins, cu peste 230 de branduri, care acoperă o gamă largă de arii terapeutice, cu accent pe diabet, afecțiunile cardiovasculare, inflamatorii, respiratorii, reumatice, oncologice, boli rare, gastrointestinale și urologice. De asemenea, Zentiva SA produce medicamente pentru managementul durerii, infecțiilor, osteoporozei și afectiunilor sistemului nervos central. Toate cifrele sunt exprimate în lei, iar datele au fost extrase la sfârșitul lunii iunie 2021. Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. Global Invest SA din Ploiești este acționarul principal al companiei, cu 98,6%.

Kommentare

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Anmelden

Registrieren

Passwort zurücksetzen

Bitte gib deinen Benutzernamen oder deine E-Mail-Adresse an. Du erhältst anschließend einen Link zur Erstellung eines neuen Passworts per E-Mail.